Monday, August 26, 2013

the making of telur pindang B2B


assalamualaikum semua..
selawat dan salam buat junjungan mulia nabi kita..
Allahumma solli ala saidina muhammad..


haaa..mesti tertanya-tanyakan ada review movie baru ke? tak pernah dengar pun tajuk cerita telur pindang???

Mari cik nana rungkai mengkome punya persoalan..

Dalam langkah menjadi b2b ni makin banyak kerja yang nak dibuat..tambahan pula majlis cik nana buat di rumah bukan di dewan..masak sendiri bukan catering.. so banyak la kerja nak setel kan..

Cik nana pun tak ambil kerja sambilan cuti2 ni jadi cik nana kena la tolong bonda dan ayahanda cik nana..semalam cik nana tolong mak abah basuh telur untuk bagi kat tetamu nanti..kami buat telur pindang. Ada orang suka ada orang tidak.. Terpulang pada selera masing-masing. Jom cik nana cerita sikit mengenai telur pindang..

Telur Pindang adalah makanan tradisi orang Melayu Malaysia. Telur pindang banyak terdapat di negeri Johor, dan beberapa kawasan lain di bahagian selatan Malaysia. Walaupun asalnya adalah makanan tradisi Johor, sekarang telur pindang boleh diperolehi di seluruh kawasan Semenanjung Malaysia.
Biasanya telur ayam digunakan untuk membuat telur pindang. Telur ayam mentah akan direbus dengan herba-herba tertentu sehingga berubah warna kulitnya, sehingga berubah menjadi perang gelap, manakala isinya (telur putih) akan berubah warna menjadi perang cair. Masa merebus bergantung kepada resipi, biasanya melibatkan masa panjang (sehingga beberapa hari).

Disebabkan rasanya yang unik dan berempah, serta proses masakannya yang agak rumit, telur pindang bukan menjadi menu bagi makanan harian. Telur ni dibuat lebih untuk hari-hari keraian serta untuk kenduri kahwin. Biasanya telur ini akan diberikan sebagai hadiah tradisi di kenduri kahwin orang Melayu Johor kepada tetamu. Satu lagi kelebihannya ialah telur pindang ini boleh tahan lama untuk dimakan, dan tidak basi sehingga 2 minggu.

cik nana terbaca dalam wikipedia yang
 telur pindang ini dibuat pada zaman dahulu sebagai lauk bekalan bagi pedagang-pedagang serta pengembara, sesuai dengan sifatnya yang tahan lama. Masyarakat Johor silam banyak terdiri daripada pedagang (orang Arab) serta pengembara dan pelaut (orang Bugis dan Jawa), yang memerlukan makanan bekal yang tahan lama serta mudah untuk dibawa ke mana-mana. Telur pindang memenuhi ciri-ciri ini.

Begitulah flash back saya...hihi

Ni gambar hari pertama telur pindang ni di rebus dengan dedaunan keguguran dahan....eehh terlebih sudah..hehe..di rebus dengan dedaunan dan rempah2 dan sebagainya..untuk resepi lanjut boleh la rujuk anak jati johor iaitu abah cik nana atau nak senang google je resepinya..


tu dia aroma dah naik
ce zoom sikit..kasi tenggelam semua telur ya

b2b = bride to be

2 comments:

  1. hehehe.... tahniah Puan Nana..smoga kekal sampai jannahNYA.. Aamiin...

    ReplyDelete
  2. terima kasih cik SQ yg comey.. aminn ya rabb

    ReplyDelete

tinggalkan sesuatu ye...